!-- Google Tag Manager (noscript) -->

A kettlebell története

A kettlebell, vagy más néven Girja egy tradicionális orosz vas súlyzó, ami leginkább egy olyan ágyúgolyóra hasonlít, amelyhez egy bőrönd fogantyúját erősítették. Az első kettlebell eszközök a takarmány mérésére szolgáltak. Parasztok és mezőgazdasági munkások használták és az erejük vitán felül megnövekedett. Napjainkban a kettlebell kezdők és profi sportolók közt egyaránt népszerű módszer a rendszeres testmozgásra.

Idővel a tapasztalatok alapján egyre rendszerezettebb lett a használat módja. Később a kettlebelleket párosával kezdték el használni, közéjük rudat illesztettek, a fogantyút eltávolították, és máris megérkeztünk a manapság használt súlyzók őséhez. Tették mindezt azért, hogy versenyeket rendezhessenek. A nevet is megváltoztatták, hiszen míg az angol nyelvben a kettlebell a súly harangnyelv alakjára utal, addig az így nyert páros súlyzókat, mivel már nem lehetett volna harangnyelvként használni, néma harangnak, tehát dumbbell-nek nevezték, és nevezik ma is angol nyelvterületen. Gyakori, hogy akik még csak hallották a kettlebell szót, nem tudják helyesen leírni, és cattlebell, ketlebell, kattlebell vagy kettlbell néven próbálkoznak 🙂

Oroszországban már 1913-ban elkezdtek a kettlebell kiváló erőnlét fejlesztő hatásaival foglalkozni, de közel száz évvel ezelőtt már Amerikába is eljutott ez az eszköz, a legendás Arthur Saxon tette népszerűvé. Később az orosz, majd szovjet súlyemelők, birkózók, judo, vagy sambo versenyzők több generációja használta a kettlebellt. Külön versenyei is vannak, az elsőt 1947-ben rendezték.

Nagyszerűsége éppen egyszerűségében rejlik. Aki valaha próbálta, már tudja, hogy az egyik legjobb eszköz és módszer az állóképesség és az erő növelésére. Fontos azonban megérteni, hogy a kettlebell nem más, mint egy eszköz, amely mögött egy korszerű és tudományosan felépített rendszer áll, a Strong First. A Strong First (SF) filozófiája szerint a kettlebell edzés a következőkhöz segíti használóját: egészség, kiváló fizikai képességek, jó kinézet. Sajnos manapság a sorrend felborult, és az elsődleges az izmos testalkat lett. Ez a kettlebell edzés esetében egy természetes hozadék és nem elsőrendű cél. Ennek köszönhetően a kettlebell nőknek is kiváló mozgásforma a tónusos alak egészséges kialakítására.